Bio

Annemarie Vriends (Maarheeze, 1969), fotografe achter de merknaam AVRIEVISION.

'Creativiteit loopt als een rode draad door mijn leven.'

Ik was vroeger al bezig met fotografie, mede door mijn vader omdat hij voor zijn werk foto's moest maken voor het vak biologie. Ik ben meer gaan fotograferen tijdens het ziekte- en sterfproces van mijn moeder, in de periode 2005-2006, op de automatische stand; het was een uitlaatklep en voor mij een manier om het verhaal, de momenten met mijn moeder en het gezin voor eeuwig vast te leggen. In die tijd ben ik ook gaan dichten, in combinatie met mijn foto's, om het naderende verlies draaglijk(er) te maken.

Ik denk in beelden en, om dit te realiseren is fotografie, voor mij, een uitstekend middel om te visualiseren.


Mijzelf

Ik heb meer dan 20 jaar in de zorg gewerkt als groepsleidster. De meeste jaren ben ik werkzaam geweest in de gehandicaptenzorg. Na veel veranderingen in mijn leven heb ik besloten om het roer om te gooien en ben ik in 2018 met de Fotovakschool begonnen.

Vanaf januari 2020 kan en mag ik mezelf vakfotograaf noemen, gespecialiseerd in portret-/documentairefotografie.


Artist Statement

Ik ben een mensenfotograaf. Ik kan goed luisteren, observeren en door mijn levenservaringen kan ik mezelf goed inleven om een verhaal op de juiste manier in beeld te brengen. 

Ik ervaar het contact daarin, als iets bijzonders en op de een of andere manier weet ik daarin de mens te binden en te verbinden. Ik noem mezelf dan ook maker van o.a. autonome projecten over sociaal-maatschappelijke thema's. 

Voor mij is het enorm belangrijk dat mensen zich bij mij op hun gemak voelen; klikt het op de een of andere manier niet, dan houdt het voor mij op. Als er geen klik is, dan lukt het niet en wordt het geforceerd. Voor mij moet het puur blijven, niet mijn verhaal maar hun verhaal, beeld gegeven door mijn ogen.

Daarin heb ik een zwak voor de kwetsbare mens in de samenleving, los van alle vooroordelen en stigma's. Ik ben stigma doorbrekend, en daarin komt mijn fotografie tot zijn recht.


Werk

Ik, als fotografe

Als fotografe laat ik mij inspireren door de omgeving met daarin mijn eigen visie, ervaringen, gevoel en creativiteit. Ik fotografeer recht uit het leven zoals het op dat moment is en maak het liefst gebruik van bestaand licht zodat ik de schoonheid, de rauwheid en kracht van het moment vast kan leggen.

Mijn voorliefde gaat uit naar het fotograferen van mensen, in al hun facetten en uniekheid. Om dit tot uiting te brengen, gebruik ik vaak zwart-wit fotografie met vooral een rauwe rand en bewerking. Natuurlijk is dit afhankelijk van de situatie, het doel, een idee, de opdrachtgever en het soort portret.


Using Format